Ik heb al een tijdje een testset in huis liggen van het bedrijf Iungo. Na een uitgebreide testperiode is het hoog tijd geworden om hier een uitgebreid artikel over te schrijven.
Wat kan je er mee?
Wat kan je nu precies met Iungo? Hierbij een korte opsomming:
- Inzicht in elektriciteitsverbruik
- Inzicht in gasverbruik
- Inzicht in waterverbruik
- Inzicht in verbruik van apparaten
- Opbrengst van zonnepanelen meten
- Pluggen aan/uit kunnen schakelen vanaf afstand
- Planning maken wanneer pluggen aan/uit moeten zijn
In deze review gebruik ik niet de sensoren voor het meten van mijn analoge elektriciteits- en gasmeter. Omdat we zonnepanelen hebben gaat onze analoge meter zowel links- als rechtsom en dat gaat gegarandeerd foute waarden opleveren. De Iungo kan wel op de analoge meter worden aangesloten maar ook hun voorkeur is het gebruik van een digitale meter als bron voor deze informatie. En een digitale meter heb ik nog niet ![:)]()
En de gasmeter kan helaas niet, deze heeft geen reflecterend vakje waardoor de Iungo sensor geen idee heeft wanneer het wieltje een volledige omwenteling heeft gemaakt. Dit probleem heb ik destijds ook gehad met de ENYMATE. Daar komt nog eens bij dat ons gasverbruik tot onder de 150m3 op jaarbasis is gezakt dus veel gaat die sensor ook niet registreren.
Overigens blijft er dan nog meer dan genoeg over om te testen. En omdat ik al een gebruiker ben van Plugwise ben maak ik ook een vergelijking tussen Iungo en Plugwise.
Inhoud van het pakket
Mijn testpakket is speciaal samengesteld dus over de normale verpakking kan ik weinig zeggen. Mijn testpakket werd netjes en verzorgd afgeleverd met alle benodigde kabels, stekkers, plakkers etc. Een handleiding wordt niet meegeleverd maar die is zonder problemen vanaf de website van Iungo te downloaden.
De inhoud van mijn pakket:
- De server;
- Externe antenne;
- Diverse kabels;
- Adapter;
- Fibaro plug voor meten en schakelen;
- POPP plug voor schakelen;
- Diverse sensoren voor de gas-, en elektriciteitsmeter.
![breakoutbox]()
Breakout box waarop de zonnepaneel kWhmeters op aangesloten kunnen worden. Deze heb ik niet dus ook dit wordt in mijn geval lastig ![:)]()
Installatie
Omdat ik de sensoren niet heb geïnstalleerd was het aansluiten zelf een peulenschil. Netwerkstekker er in, antenne er op schroeven, adapter in het stopcontact en aansluiten en thats it! Daarna een kwestie van de twee pluggen ergens tussen plaatsen en dan zit het hele hardwaredeel er voor mij al op.
Daarna kan je via een eenmalige externe URL zo je eigen interne website vinden. Bij mij op het lokale adres 192.168.1.104/iungo/app. Daarna nog wat instellingen aanpassen en alles werkt zoals het hoort.
![servertje]()
De Iungo server naast mijn gigabit switch op mijn kantoor.
Sensoren
Het gebruiken van de sensoren stelt ook niet heel veel voor maar het verplicht wel dat je de server plaatst in je meterkast. In mijn geval heb ik alles bewust boven op zolder geïnstalleerd. Zo kan ik mooi het bereik testen van de server met de pluggen. Daarover later meer.
![sensoren]()
Pluggen
De Iungo biedt twee pluggen. de POPP en een Fibaro plug.
POPP
![popp]()
Relatief groot en solide, kan tot maximaal 3500W schakelen. Ik heb op de POPP op dit moment mijn laptop aangesloten op mijn kantoor. Deze POPP sensor kan alleen schakelen en geen vermogen meten. Er is ook een variant beschikbaar die wel het vermogen kan meten.
Fibaro
![fibaro]()
Kleine subtiele plug die maximaal 2500W kan schakelen. Verder voorzien van een rand waarin leds zijn verwerkt waarmee te zien is hoeveel het apparaat verbruikt. Deze kan uit gezet worden. Door de beperkte grootte worden geen andere stopcontacten er naast geblokkeerd.
Software
De software van Iungo is volledig webbased en werkt zowel op mijn desktop als op mijn telefoon zonder problemen.Wanneer je, in normale omstandigheden, ook de elektriciteits-, en gasmetersensoren gebruikt ( en optioneel ook water ). dan krijg je op de website een gedetailleerd overzicht van je energieverbruik, energie-opbrengst en het verbruik van de individuele apparaten. Met andere woorden al het inzicht die je nodig hebt om te besparen.
Hieronder wat screenshots:
![dashboard_energiemeter]()
Overzicht van het dashboard waarin je in 1 overzicht alle interessante zaken op 1 klik afstand hebt zitten.
![dashboard_instellingen_1]()
Er valt niet heel veel in te stellen maar wat ingesteld zou moeten worden is instelbaar. Dus welke elektriciteitsmeter er in de meterkast hangt, type opbrengstmeter voor de zonnepanelen etc. Het wijst zich allemaal vanzelf. Ook kunnen hier de pluggen worden hernoemd en worden toegevoegd aan het netwerk.
![dashboard_extra]()
En het belangrijkste in mijn geval, het kunnen inzien van het verbruik van de diverse pluggen. De Fibaro kan dit zelfs met vermogen en verbruikte energie. Alles overzichtelijk te zien, met de muis over de grafieken gaan geeft meer informatie. En misschien nog wel het belangrijkste; een resolutie van 5 minuten. Dit kan overigens ingesteld worden.
Daarnaast kan er eenvoudig worden genavigeerd door de verschillende dagen,weken, maanden etc. Ook de grafiektypes zelf zijn eenvoudig aan te passen.
Iungo vs Plugwise
Ik ben al jaren een kritische maar toch tevreden gebruiker van Plugwise. Op het hoogtepunt heb ik maar liefst 17 sensoren actief gehad in huis. Op dit moment werken er nog 4 pluggen en heb ik een luchtvochtigheidsmeter in de woonkamer hangen.
Hoe doet de Iungo set en het nu tegen Plugwise?
Hardware
Op de Fibaro plug na is alle hardware van de Iungo robuuster dan dat van Plugwise. De Fibaro plug is aanzienlijk kleiner dan een Plugwise plug en daardoor voelt hij wat fragiel aan. Voordeel is wel dat een Fibaro plug zo klein is dat er nooit een stopcontact er naast wordt geblokkeerd en daar heeft Plugwise wel last van. De Fibaro plug doet zijn werk trouwens verder meer dan prima. De POPP plug is, aan de andere kant, weer robuuster, maar ook groter. De Fibaro kan 2500W schakelen, Plugwise 3680W, de POPP 3500W.
Mijn Plugwise set lees ik uit met een USBachtige stick, klein en simpel maar je moet hem wel steeds inpluggen en de software starten om de pluggen uit te lezen. De server van Iungo doet dit werk voor je, kan je overal wegwerken en werkt 24/7 maar kost dus iets meer elektriciteit.
Een gelijkspel.
Sensoren
De sensoren van de Iungo zien er prima uit, Plugwise heeft soortgelijke functionaliteit die je kan kopen, alleen heb ik beide niet werkend en kan daar dus niet over oordelen.
Geen beoordeling.
Privacy
Voor mij, en vele anderen, een heet hangijzer. De privacy! Waar Plugwise data naar zichzelf stuurt doet de Iungo dat niet. Dat houdt dus in dat de data van jou is en van jou blijft. En dat vind ik een groot pluspunt. Verder kan, voor zover ik weet, de Iungo vanaf afstand niet worden “gecastreerd” zoals bij Plugwise wel het geval is. Vanaf afstand wordt bepaald welke features je beschikbaar hebt en daar moet je bij Plugwise soms flink voor betalen.
Winst voor Iungo.
Bereik
De Plugwise pluggen komen niet zo heel ver dat heeft met de gebruikte frequentie te maken. Des te hoger de frequentie des te meer demping is er door alles wat tussen punt A en punt B zit. Vanaf onze woonkamer tot aan de ELGA is al een no-go. Omdat de pluggen een mesh ( iedereen verbind met iedereen waarmee die kan verbinden ) netwerk vormen kan plug 1 via plug 2 en 3 bij plug 4 uit komen. Dat werkt overigens prima maar soms moet je dus een extra plug plaatsen om een bepaald deel van het Plugwise netwerk stabiel te krijgen.
Bij IUNGO heb ik dat probleem niet, IUNGO werkt op 868Mhz en gaat praktisch overal door heen. De server komt met zijn bereik zonder problemen bij de bijkeuken door 2 lagen beton heen. En ook deze pluggen hebben de mogelijkheid om als tussenplug te dienen, dus hebben ze dezelfde voordelen als de Plugwise pluggen alleen met een veel groter bereik.
Winst voor Iungo.
Eigen verbruik
Dit heb ik niet kunnen meten, daarvoor heb ik simpelweg te weinig pluggen om een aantal bovenop elkaar te plaatsen en zo door te meten. Misschien dat ik hier in een later stadium nog een keer op terug kom. Volgens de fabrikant is het verbruik van de Fibaro en POPP < 0.5W, ook Plugwise verbruikt niet heel veel meer, ondanks deze informatie:
Geen beoordeling.
Software
Dit is bijna appels met peren vergelijken, een klassieke Windows interface tegenover een web/app interface. Beide doen hun werk prima. Ik kijk regelmatig naar het huidige verbruik, het verbruik per dag en het verbruik per maand. En beide interfaces doen dat zonder problemen. Beide zijn ook in het Nederlands dus ook daar vallen geen punten te verdienen. Het bijwerken van software gaat in beide gevallen ook zonder problemen, alhoewel Iungo met meer updates komt. De verbruikskosten per eenheid is bij de Iungo ietsje makkelijker dan bij Plugwise. Plugwise biedt wel weer historie aan bij de energiekosten.
De software van de Iungo werkt nauwkeuriger dan die van Plugwise, standaard met een range van 5 minuten. Bij Plugwise is dit niet het geval daar is de standaard interval een uur, je kan echter wel per 5 minuten zien maar dan moet je fors, jaarlijks, bijbetalen. Dat zelfde geldt ook voor het exporteren van de data in CSV formaat. Ook hier moet je bij Plugwise voor bijbetalen terwijl dit bij Iungo gratis in de software zit.
Dikke winst wat mij betreft voor Iungo.
Openheid
Plugwise is van huis uit een gesloten systeem. Het werkt alleen op Windows en de pluggen zijn zelf niet afzonderlijk te benaderen en wat er met je data gebeurd is ook onduidelijk. Iungo is volledig open. Je kan met een klein beetje programmeerkennis alles uitlezen. Zo kan ik met een simpele interface zo deeigenschappen uitlezen van elke plug zoals in onderstaand voorbeeld is te zien:
![open_software]()
Dit zal voor een hoop gebruikers niet relevant zijn maar voor een tweaker zoals ik is dit top.
Winst voor Iungo.
Prijzen
- Iungo starterset, slimme meter ( link ), kost 277,40
- Plugwise Home Start ( link ), kost gemiddeld 99,- een Smile P1 voor de slimme meter ook 99,-
Daarmee is Plugwise iets goedkoper dan Iungo voor bijna vergelijkbare set. Een losse Plugwise plug kost zo rond de 35 euro, een Iungo Fibaro plug kost via de website 62,50.
Winst voor Plugwise.
Conclusie
Een gelijkspel, twee keer onbekend, vier keer winst voor Iungo en een keer voor Plugwise. Daarmee komt de Iungo in mijn ogen als winnaar uit de bus.
Ik overweeg serieus om over te stappen naar Iungo. Een plug om de warmtepomp te meten, een plug om de zonneboiler te meten, een plug om het audiomeubel te schakelen met schakelschema en om uiteraard het verbruik te meten en ik heb precies die informatie die ik wil. Daarnaast is alles webbased en dus ook vanaf mijn telefoon te benaderen. En ik kan de informatie van de pluggen integreren met mijn eigen domotica website.
Discussie? Dat kan hier onder ![:)]()
Updates
- Diverse zinnen aangepast/verbeterd
- Meetfout ( 3500A! Oeps moet zijn 3500W )
- Prijzen uitgebreid voor duidelijkere vergelijking.
Related Images:
[
See image gallery at www.familie-kleinman.nl]